neljapäev, märts 16, 2006

Montpellier streigib

Ça y est, ka lycee Joffre, mis on tegelikult siiski eliitkool ühines koos teadus-ja humanitaarülikooliga ning manifesteerib uue tööseaduse ehk CPE vastu. Selle seaduse järgi sõlmitakse alla 26-aastaste inimestega kaheaastane tööleping, mille kohaselt võib neid isikuid selle aja jooksul ilma ühtegi põhjust välja toomata vallandada. Selline võimalik töökaotus sulgeb aga noorte ees pangalaenu, korteri üürimise jms võimalused.
Eile, kui võimalikust tänasest streigist koolis rääkisime, ütles Vincent, et isegi Merxs, kes on muidu väga parempoolne, leiab et see seadus on idiootlik:P Milline tunnustus siin teiste noorte idealistlike sotsialistide seas:P
Täna hommikul olid aktivistid juba kell viis kooli tulnud, et parkla ja sissepääsude ette blokaadid ehitada. Abiks olid ka Paul Valery tudengid, kus juba viis nädalat pole loenguid toimunud.
Kuna senini pole kunagi Joffre'i blokaadid õnnestunud, siis täna oli esimene ajalooline hetk. Kooli ees moodustus paaritunhandeline õpilaste grupp, kedagi sisse ei lastud, ruumi ei olnud, midagi ei toimunud.. mõttetu.
Otsustasime seal olemise asemel Caroline'ga place de la Comedie'le minna ning väike hommikukohv ja croissant võtta. Kell üheksa oli blokaad ära kaotatud ning meie, erinevalt enamikust, läksime siiski filosoofia tundi. Alguses oli meid kuus, kuid poole tunni jooksul saabus veel 7.
Ülejäänud rahvas karjus siseõuel, kus lisaks noortele olid kohal ka politseipatrullid, kooli juhtkond etc. Edasi läksid motiveeritumad Peruu aeda. Mina tulin hoopis koju ja ronisin aeda päikese kätte Platoni "Pidusööki" lugema :)
Homme peaks hommikul jälle väravate ette blokaad kerkima. Loodetavasti nii see ka on, sest kella 10-ni tahaks küll magada;)
Ma saan aru, et see on loll seadus ning senat ei tohiks sellele oma poolehoidu anda, aga ma ei suuda aru saada, kuidas aitab tundidest popi tegemine asja käigule kaasa.. Kõigepealt peaks ikka bac'i kätte saama, et üleüldse töölepinguid sõlmida:D
Aga need on prantslased.. Nendest ja nende streigiarmastusest võiks raamatuid kirjutada :P