esmaspäev, mai 07, 2007

Rattasõit Lyoni moodi

Lyoni linnal on lihtsalt suurepärane rattasüsteem. On olemas hunnik linnarattaid ja nende parklaid, kust saab rattaid 24 h olematu raha eest laenutada. Tõsi, rattad on küll veidi kohmakad, et nendega hiigelpikki maid maha sõita, kuid linnas liiklemiseks on nad ideaalsed: tuled, korv ees, kell ja kolm käiku.
Kuna mul oma ratas siin puudub, aga veidi liigutada ikka tahaks, siis vahel saab nende ratastega ka veidi pikemaid retki ette võetud. Tõsi küll, mina pole küll nendega üle 15 km järjest maha vändanud.
Ka täna otsustasin õhtul väikese tiiru teha. Lähim parkla kodust asub umbes 150 m kaugusel, kuhu ka rõõmsalt suundusin. Milline õnn, just üks ratas oligi veel alles. Paraku selgus peatselt, et pedaalid ei tööta just päris nii nagu peaks. Teise parklasse oli ainult 200 m, niisiis veeresin sinna. Seal oli lausa hunnik rattaid. Paraku oli KÕIGIL midagi viga. Ühel polnud ketti, ühel polnud pedaali, ühel puudusid käepidemed, teisel sadul, kolmandal ei püsind sadul paigal, neljandal oli kumm tühi jne jne. Lõpuks ei saanudki ma sealt ühtegi ratast.
Mis siis ikka. Olin juba kergelt vihane, sest aega oli juba vähemalt 15 minutit selle kammajaa peale kulunud. Vantsisin siis läbi pargi järgmisesse parklasse.
Oh seda õnne, mingi tädi oma kahe lapsega tahtis ka rattaid laenutada. Paraku tegid nad seda esimest korda ja neil ei olnud selleks spetsiaalseid kaarte.
Automaadist saab nädalapikkuse kaardi osta 1,50€ eest, kuid protsess ise võtab hea 3 minutit aega. Niisiis ostiski ta 3 lühiajalist kaarti, vahetas paar korda rattaid jne jne. Kokkuvõttes seisin järjekorras tubli 10 minutit enne kui oma ratta kätte sain. Olgu öeldud, et minul kulus ratta võtmiseks 30 sekundit.
Selleks hetkeks olin ma sobiva ratta leidmisega tegelenud juba üle poole tunni. Sõitmisele kulus ainult veidi rohkem:D

Loo moraal on see, et idee on hea, aga paraku on tihti rattad lõhutud. Kui lühikest maad linna sees sõita, ei ole ju hullu, kui pedaal veidi viltu käib või kumm on tühi. Kui aga pikka maad (täna tegin 12 km ringi) tahta vändata, siis võib sobiva ratta leidmisega hulganisti aega minna.